Uitstromen naar voortgezet onderwijs

Uitstroomprocedure

Na de basisschool volgt het voortgezet onderwijs. In de loop van groep 8 zal de leerkracht met de ouders/verzorgers uitgebreid spreken over de keuze van het voortgezet onderwijs. Dit advies voor voortgezet onderwijs wordt door de leerkracht van groep 8 aan de ouders toegelicht. Gekeken wordt niet alleen naar de cognitieve vaardigheden van een kind, maar ook de sociaal-emotionele ontwikkeling, de werkhouding, e.d. Voor het adviseren van het schoolniveau beschikt de leerkracht naast zijn/haar eigen gegevens ook over de informatie die is opgeslagen in het leerlingvolgsysteem, waarin de leeropbrengsten van alle acht leerjaren zijn opgeslagen.

Het voortgezet onderwijs hanteert speciale toelatingscriteria volgens POVO (Primair onderwijs en Voortgezet onderwijs). Naast het advies van de leerkracht van de basisschool zijn dat de ontwikkelingen zoals beschreven in het leerlingvolgsysteem. De eindtoets van CITO, die bijna landelijk wordt gebruikt, wordt afgenomen in april ’23. De resultaten van deze toets worden schriftelijk aan de ouders meegedeeld en door de leerkracht van groep 8 nader toegelicht.

De adviesgesprekken zullen in februari 2023 plaatsvinden. Het advies van de leerkracht, dat wordt ondersteund door de gegevens uit het leerlingvolgsysteem, is bepalend bij de uiteindelijke toelating. Voor de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs worden de volgende regels gehanteerd:
- Het schooladvies is leidend voor de toelating tot het voortgezet onderwijs. De vo-school kan een leerling wel hoger plaatsen dan het schooladvies. Lager plaatsen is alleen toegestaan op verzoek van de ouders.
- Basisscholen moeten het schooladvies voor 1 maart vaststellen (en voor 15 maart in Register Onderwijsdeelnemers (ROD = overheidsdocument) registreren.)
- De Eindtoets geldt voor alle leerlingen als tweede gegeven
Wanneer het resultaat op de eindtoets hoger uitvalt dan verwacht, moet de basisschool het advies heroverwegen. De basisschool kan besluiten het advies naar boven bij te stellen. Dit bijgestelde advies is dan leidend voor de toelating tot het voortgezet onderwijs. Wanneer het resultaat lager is dan verwacht, heroverweegt de basisschool het schooladvies niet. (Ouders die het niet eens zijn met het schooladvies kunnen hierover in gesprek gaan met de leerkracht of directeur van de basisschool. Zijn zij niet tevreden over de uitkomst van de gesprekken dan kunnen zij een klacht indienen bij de klachtencommissie van de school.) 

Toelating en plaatsing zijn primair dus niet afhankelijk van de opbrengsten van de CITO- eindtoets. Wel kan in bijzondere individuele gevallen de school voor voortgezet onderwijs een extra toets laten afnemen om een duidelijker beeldvorming van de kwaliteiten van een kind te krijgen. De definitieve schoolkeuze vindt uiteindelijke in goed overleg met de ouders/verzorgers plaats.

De scholen voor voortgezet onderwijs in de regio zijn: Twickelcollege, de Grundel en het OSG te Hengelo, het Zonecollege (Almelo of Enschede) en het Assink (Haaksbergen). Deze scholen organiseren zelf voorlichtingsdagen en open dagen waarop ouders en kinderen de scholen kunnen bekijken en nadere informatie kunnen ontvangen.

Ook na de CITO-eindtoets wordt er in groep 8 gewoon volgens het reguliere rooster gewerkt. Gedurende de laatste maanden van het schooljaar zal groep 8 toewerken naar de brugklas. Ter afsluiting van de basisschool presenteren de kinderen zich nog eenmaal middels een eindmusical die voor alle kinderen en de ouders/verzorgers van groep 8 wordt opgevoerd. Ook gaat groep 8 nog op schoolkamp naar Buurse.

Terug naar overzicht